ponedeljek, 13. oktober 2014

Električno polje, električni naboj

Da bomo bolje razumeli, kako se snov naelektri in kaj se pri tem v njej dogaja, si na kratko oglejmo notranjo zgradbo atomov.

Atomi so zgrajeni iz negativnih elektronov in pozitivnih atomskih jeder. Zunanje območje napolnjujejo električno negativni osnovni delci - elektroni, od katerih ima vsak enako velik negativni naboj -e0 , ki se imenuje negativni osnovni naboj. Kolikšen negativni naboj vsebujejo elektroni v elektronski ovojnici, tolik je pozitivni naboj atomskega jedra. Ali drugače povedano: koliko je elektronov, toliko je tudi protonov. zato je atom navzven električno nevtralen.

Atomi različnih kemičnih elementov se razlikujejo po številu elektronov. Vrstno število  Z jim določa število elektronov, ki je enako številu protonov. Torej atom vsebuje Z elektronov s skupnim nabojem -Ze0.


Proton je osnovni delec z nabojem +e0. Atomsko jedro elementa z vrstnim številom Z ima pozitivni naboj +Ze0.

Električno nevtralni atom vsebuje enako število protonov in elektronov. Če pa en atom izgubi elektron, se naelektri pozitivno, če ga pa dobi, pa se naelektri negativno. Pravimo, da se atom ionizira.

Naelektritev:

Ob dotiku snovi se  nekaj elektronov s stične ploskve dotikajočih se snovi preseli na tisto stran, kjer so močneje vezani.


Ni komentarjev:

Objavite komentar